Hoofdmenu
De stichting
Doelstelling & beleid
Limburgers voor Afrika
Sonda
Afgeronde projecten
Livingstone project
Bestuur Vrienden St. John's
Donaties
Jaarverslagen
Malawi
Livingstone Expedition

Image Begin juni 2007 vertrok Ben de Ponti naar Afrika om in de voetsporen van David Livingstone meer dan 1000 kilometer door Malawi te lopen en 200 kilometer per bootje af te leggen. Ben ging er op zoek naar de leefomstandigheden van de mensen in de binnenlanden. De laatste maand heeft zijn vrouw Cobi hem vergezeld. Ben schreef: ‘De tocht duurde drie maanden en bracht ons in nauw contact met de mensen van Malawi. In het oogstseizoen 2006/07 waren de regens op de meeste plaatsen op tijd en voldoende. Mede door de subsidie op kunstmest door de Malawiaanse regering was er een goede oogst, en was er op de meeste plaatsen voldoende basisvoedsel.
De omstandigheden in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn echter schrijnend. Voor basale medische hulp moeten mensen nog vaak 25-30 kilometer lopen. Op veel scholen staat één onderwijzer voor een klas met meer dan 70 leerlingen. Per acht leerlingen is er één lesboek beschikbaar. Het was een onvergetelijke tocht die veel aandacht in de media heeft gekregen, met als slagroom op het taartje de twee uitzendingen van het KRO-programma De Wandeling. Steeds meer mensen raken bekend met het werk van onze stichting en we hebben veel positieve reacties ontvangen.


Image

12 jaar later heeft De Ponti een boek over deze tocht geschreven:
Livingstone op de voet gevolgd ondertitel Dwars door het hart van Malawi.
U kunt het boek bestellen bij De Ponti This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it en in elke boekhandel.
Het boek kost € 23,99

Image Aan de hand van de dagboeken en brieven van Livingstone volgde De Ponti Livingstones expeditie zo accuraat mogelijk om bij terugkomst zijn boek te schrijven over de veranderingen die hebben plaatsgevonden sinds 1860.
Stond Livingstone op tegen de onmenselijkheden van de slavenhandel, Ben de Ponti wilde met zijn tocht de aandacht vragen voor de weeskinderen van Malawi (inmiddels 1.000.000). De Ponti deed samen met zijn vrouw veel studie naar de exacte route. De route loopt voornamelijk door plattelandsgebieden waar de mensen nog onder minimale omstandigheden leven, door berggebieden tot 2100 m en door uitgestrekte bush en savanne waar wilde dieren nog vrij rondlopen.
Doel van de tocht was te onderzoeken of gebruiken, landbouwmethodes, variatie in gewassen en levensomstandigheden zijn veranderd sinds de komst van Livingstone en welke de veranderingen in het landschap hebben plaatsgevonden sinds de komst van Livingstone in 1859. Ook wil de hij inzicht krijgen, indien mogelijk, in de aidsproblematiek in de dorpen op zijn weg.
De Livingstone-expeditie, van Nsanje naar Mzuzu, is opgedragen aan de kinderen van Malawi.


Lees het krantenartikel in Dagblad De Limburger hier
Het reisverslag kunt u hier vinden.