Hoofdmenu
De stichting
Doelstelling & beleidsplan
Het ziekenhuis
Sonda
Lopende projecten
Afgeronde projecten
Livingstone project
Het bestuur
Donaties
Nieuwsbrieven & Jaarverslagen
Fotoverslagen
Malawi
Links
Sonda Youth & Community project

ImageSonda is de verzamelnaam voor 13 villages aan de rand van Mzuzu, onder leiding van de grote chief  Unyolo Lungu. Er wonen 7000 mensen. 20% van de populatie is wees en 12,5% van de populatie zijn behoeftige kinderen die extra zorg nodig hebben. Het gemiddelde inkomen per gezin is minder dan een dollar per dag. Aids is momenteel de grootste doodsoorzaak in Sonda.

 

Als gevolg van de Aids-epidemie zijn er in Malawi nu ongeveer 900.000 wezen. Ongeveer 10% van de wezen is HIV- positief.  60% van de bevolking is werkeloos. Voor veel mensen die een baan hebben is het dagloon  minder dan 1 Euro per dag.

In 2003 is het Sonda Youth and Community Development Centre opgericht. het is een gezamelijk initiatief van mensen in Malawi en Stg. Vrienden van St. John's en Cordaid/Memisa.

Het Sonda centrum richt zich op de opvang van kwetsbare kinderen en de ontwikkeling van de Sonda gemeenschap.

Het doel van het centrum is kinderen voor te bereiden op een zelfstandig, verantwoord bestaan als ze volwassen zijn.

0-6 jarigen zijn er in dagopvang en krijgen opvoeding, eerste beginselen van onderwijs, voedsel, kleding en medische hulp.

6-18 jarigen worden begeleid gedurende hun basisschoolperiode. Er wordt aandacht besteed aan buitenschoolse activiteiten in de weekenden en er wordt veel voorlichting gegeven over HIV-aids.

Na de lagere schoolwordt een aantal kinderen in staat gesteld de middelbare school te volgen. Het Sonda centrum betaald voor deze leerlingen het schoolgeld. Kinderen die niet in aanmerking komen voor de middelbare school kunnen binnen het Sonda centrum een vakopleiding volgen.

Zie voor meer informatie hierover het filmpje over Sonda op deze website.

Read more...
 
Opening Sonda Youth and Community Development Centre

Image Op 4 januari 2007 werd het Sonda Youth and Community Development Centre officieel geopend door de District Commisioner van Mzuzu ( ‘de gouverneur’ zouden we in Limburg zeggen).
Het Sonda kinderopvangproject is al volledig operationeel sinds 2003, maar 4 januari 2007 was het glorieuze moment van officiële erkenning in Malawi.
De trommels klonken, de stemmen zongen, de vrouwen en kinderen dansten en met een kleine delegatie uit Nederland waren we de eregasten die van dit alles mochten genieten.
Per 1 januari 2007 is de contractuele samenwerking met Cordaid/Memisa ingegaan. De drie partners: het Sonda-centrum, Cordaid en de Stichting Vrienden van St. John’s, zijn nu verantwoordelijk voor de voortgang van het project tot 31 december 2010, waarbij de nadruk ligt op de verantwoordelijkheid in Malawi.
Niet alleen in Sonda, ook in het ziekenhuis verliepen de zaken voorspoedig. Met een gerust en blij hart keerden we na de feestelijke opening huiswaarts.

 

Bekijk het fotoverslag van de opening hier.

Download het krantenartikel uit Malawi News hier.

 

Image