Hoofdmenu
De stichting
Doelstelling & beleid
Limburgers voor Afrika
Sonda
Afgeronde projecten
Livingstone project
Bestuur Vrienden St. John's
Donaties
Jaarverslagen
Malawi
Malawi

ImageMalawi is een land in Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. Nyasa is het grote meer dat een groot deel van de grenzen Malawi bepaalt. Malawi werd onafhankelijk in 1964 en heeft sinds 1994 meer-partijen verkiezingen.

 

Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britse protectoraat Nyasaland (sinds 1907; voor die tijd: British Central Africa Protectorate, d.i. Brits Centraal-Afrikaans Protectoraat).

 

Malawi kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur. In 1912 richtten een aantal zwarte voormannen de North Nyasa Native Association (NNNA) op. De NNNA probeerde binnen de bestaande structuren te ijveren voor betere leefomstandigheden voor de contractarbeiders op de plantages en in de mijnen.

 

In 1915 kwam de evangelist John Chilembwe in opstand tegen het Britse gezag. De opstand werd evenwel neergeslagen en Chilembwe werd gedood. Desondanks groeide hierna het nationaal bewustzijn onder de bevolking.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Nyasaland African Congress opgericht door nationalisten die streefden naar zelfbestuur voor Malawi ('Nyasaland'). De NAC verkreeg grote aanhang en begon radicaler te worden. Spoedig streefde het NAC naar een onafhankelijk Malawi. Op 1 augustus 1953 werden Noord-Rhodesië (het huidige Zambia), Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Nyasaland (het huidige Malawi) samengevoegd tot een federatie (Centraal-Afrikaanse Federatie). In 1958 werd het Malawi Nationale Congres (MNC) door Hastings Kamuzu Banda opgericht. Het NAC en de MNC verzetten zich krachtig tegen de federatie, die al in 1963 ter ziele ging. In 1963 verkreeg Malawi zelfbestuur met Banda als premier.

 

ImageOp 6 juli 1964 werd Malawi een onafhankelijke staat. Hastings Kamuzu Banda bleef minister-president. In 1966 riep hij Malawi uit tot een republiek en werd president. Spoedig daarna werden alle politieke partijen behalve de MNC verboden. Banda werd een dictator die zich in zijn buitenlandse politiek vooral op het Westen oriënteerde. Pas in de jaren tachtig sloot Banda vriendschapsverdragen met buurlanden en andere Afrikaanse staten. In 1988 was er sprake van een kortstondige crisis met Mozambique, toen dat laatste land Malawi ervan beschuldigde steun te verlenen aan een Mozambikaanse verzetsbeweging.

 

ImageIn 1991 en 1992 waren er protesten tegen het bewind van president Banda en het éénpartijenstelsel. In juni 1993 verkoos de bevolking per referendum dat het eenpartijenstelsel moest worden afgeschaft. Spoedig daarna werden er meerdere partijen gelegaliseerd. Het UDF (UDF) werd de voornaamste oppositiepartij. Bij de verkiezingen van 1994 werd Banda verslagen. UDF-kandidaat Bakili Muluzi werd de nieuwe president en premier. Op 24 mei 2004 werd Bingu wa Mutharika tot president gekozen.